Laajennuksen valmistuttua Vantaan Energia hyödyntää energiantuotannossa kotitalouksien sekajätteen lisäksi kaupan ja teollisuuden kierrätyskelvotonta jätettä.

Uuden jätevoimalaitosyksikön kapasiteetti on noin 200 000 tonnia poltettavaa jätettä vuodessa, joten sen myötä laitoksen kapasiteetti nousee noin 570 000 tonniin vuodessa. Voimalaitos tuottaa jätteistä sähköä ja kaukolämpöä.

Jätevoimalaitoksen laajennus rakennetaan vuonna 2014 valmistuneen jätevoimalan viereen Itä-Vantaalle.

Hiilineutraalia lämpöä​

Vantaan Energian laajennusinvestointi on yhtiön mukaan sekä ympäristön että kansantalouden kannalta merkittävä, kun aikaisemmin ulkomaille hyödynnettäväksi viety kaupan ja teollisuuden jäte jalostetaan energiaksi kotimaassa. Samalla yhtiön hiilidioksidipäästöt vähenevät 25 prosenttia.

– Koko vantaalainen energiantuotanto uudistuu. Siirrymme käyttämään pääasiassa kotimaisia energianlähteitä. Nämä ovat asiakkaillemmekin tuntuvia arjen ilmastotekoja, Vantaan Energian tuotantojohtaja Kalle Patomeri kertoo tiedotteessa.

Jätevoimalan laajennuksen valmistuttua Vantaan Energia on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään vuoden 2010 tasosta lähes 70 prosenttia.

Myös Helsinki saa lisää hiilineutraalia kaukolämpöä, sillä neljännes jätevoimalassa tuotetusta lämmöstä ohjataan Helsingin energiayhtiö Helenin verkkoon. Yhtiö korvaa lämmön ostolla pääasiassa kivihiilituotantoa ja näin päästöt vähenevät noin 60 000 tonnia vuodessa.

Kuva: Vantaan Energia

Rakentamiseen kaksi vuotta​

Jätevoimalan laajennuksen rakentaminen on käynnistynyt työmaa-alueen valmistelulla ja maanrakennustöillä. Seuraavassa vaiheessa tehdään perustukset ja aletaan rakentaa jätebunkkeria. Näiden on suunniteltu valmistuvan vuoden 2021 alkuun mennessä.

Päälaitteiden asennusten on tarkoitus alkaa keväällä 2021 ja valmistua vuoden 2021 aikana.

Ensitulien sytytyksen uuteen jätekattilaan odotetaan tapahtuvan keväällä 2022. Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto on syksyllä 2022.

Jätevoimalaitos WtE2-laitos Vantaalle​
Arvio:140 milj. euroa
Aloitus:Toukokuu 2020
Valmistuu:2022
Urakkamuoto:Osaurakka
Rakennuttaja:Vantaan Energia Oy
Rakennuttajakonsultti, EPCM-konsultti:AFRY Finland Oy
Kokonaissuunnittelija, EPCM-konsultti, pl. päälaitetoimitukset:AFRY Finland Oy
Maanrakennusurakoitsija, valmistelevat työt:Louhintahiekka Oy