Uusi oikeustalo nousee Poriin

Poriin rakennetaan uusi oikeustalo nykyisin oikeustalon tontille Tullipuominkadulle. Senaatti-kiinteistöjen toteuttaman hankkeen allianssikumppani on Hartela Länsi-Suomi Oy.

Uudisrakennuksen laajuus on noin 5 400 bruttoneliömetriä, ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 23 miljoonaa euroa.  Oikeustaloon tulee uudet tilat Satakunnan käräjäoikeudelle, Vaasan hovioikeuden istuntojen, Ulosottolaitoksen, Syyttäjälaitoksen sekä oikeusavun ja edunvalvonnan käyttöön.

– Tavoitteena on keskittää nykyisin eri osoitteissa sijaitsevat oikeushallinnon toiminnot Porissa nykyaikaisiin, terveellisiin ja turvallisiin oikeushallinnon työympäristö- ja toimitilakonseptin mukaisesti rakennettaviin tiloihin, valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki kertoo tiedotteessa.

Oikeustalo rakennetaan valtion omistamalle ja Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimalle tontille, jolla sijaitsee vanha oikeustalo. Tämä puretaan uudisrakennuksen valmistuttua. Senaatti-kiinteistöissä tutkittiin päätöksenteon tueksi eri vaihtoehtoja, kuten vanhan oikeustalon peruskorjaus ja laajentaminen, mikä osoittautui kuitenkin kalliiksi ja hankalaksi rakentaa.

Senaatti-kiinteistöjen allianssikumppaniksi valittiin kilpailutuksen perusteella Hartela Länsi-Suomi Oy.

– Olemme iloisia päästessämme jälleen tekemään hanketta Senaatin kanssa ja vahvistamaan edelleen Hartelan kumppanuusrakentamiseen pohjautuvaa osaamista. Erikoispiirteen hankkeelle muodostaa se, että vanha oikeustalo on kaiken aikaa toiminnassa samalla tontilla. Uusi oikeustalo rakentuu vanhan oikeustalon välittömään läheisyyteen, ja se puretaan pois uuden valmistuttua. Hyvällä ennakkosuunnittelulla ja kokemuksella vastaavista hankkeista varmistamme sekä työmaan että käytössä olevan oikeustalon toiminnan ja liikennejärjestelyjen sujuvuuden, Hartela Länsi-Suomen aluejohtaja Lauri Piitari sanoo.

Ympäristötavoitteet mukana projektissa

Rakennushankkeessa on asetettu Senaatti-kiinteistöjen toimintatavan mukaisesti suunnittelulle ja rakentamisessa vastuullisuus- ja ympäristötavoitteita, samoin myös vanhan kiinteistön purkamiselle.

– Tavoitteenamme uudisrakentamisessa on 25 prosenttia pienempi hiilijalanjälki tavanomaiseen rakentamiseen verrattuna, rakennuttajapäällikkö Hietamäki kertoo.

Senaatti-kiinteistöjen aurinko-ohjelman mukaisesti uudisrakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit.

Uuden oikeustalon rakentaminen käynnistyy kesäkuussa 2023. Uudisrakennuksen on määrä valmistua alkuvuodesta 2025, ja vanhan oikeustalon purkaminen alkaa kesällä 2025.

Porin oikeustalo

Rakennuspaikka:

Tullipuominkatu 5, Pori

Kustannnusarvio:

noin 23 milj. euroa

Bruttoala:

noin 5 400 m2

Aloitus:

Kesäkuu 2023

Valmis:

1. vuosineljännes 2025

Urakkamuoto:

Allianssiurakka

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt

Rakennusurakoitsija:

Hartela Länsi-Suomi Oy

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto Rosberg Ikävalko Oy

Rakennesuunnittelija:

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Sähkösuunnittelija:

Rejlers Finland Oy

Paloturvallisuussuunnittelija:

LK-Paloinsinöörit Oy

I-suunnittelija:

Etteplan Finland Oy

Automaatiosuunnittelija:

Etteplan Finland Oy

LV-suunnittelija:

Etteplan Finland Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!