Tyksin psykiatrinen sairaala rakennetaan kahdessa vaiheessa

Turun yliopistollisen sairaalan (Tyksin) psykiatrinen sairaala toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt ovat käynnistyneet ja kohteen on määrä valmistua vuoden 2024 kesällä. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rakennuttaman hankkeen kustannusarvio on noin 60 miljoonaa euroa.

Psykiatrinen sairaala nousee Tyksin kantasairaalan alueelle Kiinamyllynkadun ja Lemminkäisenkadun rajaamalle tontille. 

Uusi rakennus merkitsee tähän mennessä suurinta muutosta psykiatrisessa hoidossa Tyksin alueella. Sairaalarakennukseen tehdään avohoito- ja vuodeosastotilat, joissa on vuodepaikkoja yhteensä noin 110.

– Uudisrakentaminen mahdollistaa psykiatrian toiminnan kehittämisen uusissa nykyaikaisissa tiloissa. Ne tulevat tarpeeseen, sillä nykyiset tilat ovat huonokuntoiset ja hajallaan monessa eri kiinteistössä ympäri maakuntaa, kiinteistöjohtaja Timo Seppälä sanoo tiedotteessa.

Uudisrakennuksen perustustyöt alkoivat alkuvuodesta 2022 ja varsinainen rakentaminen käynnistyi elokuussa 2022. Rakennusaika on kaksi ja puoli vuotta, joten aikataulun mukaan hanke on valmis vuoden 2024 kesällä.

Julkisivussa maanläheinen värimaailma

Psykiatrisen sairaalan suunnittelusta vastaavat Arkkitehdit Kontukoski Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Raami Arkkitehdit Oy.

Psykiatrisen sairaalan ykkösvaiheen bruttoala on noin 22 000 neliömetriä, joka käsittää kuusi kerrosta ja kellarikerroksen. 

Rakennuksen julkisivussa on maanläheinen rapattu värimaailma. Vaihtelua ilmeeseen tuovat erikoispellein verhoillut parvekeosat.

Hankkeessa toteutetaan myös Kiinamyllynkadun alta kulkevan yhdystunnelin sisävalmistustyöt. Uudisrakennus liitetään tunnelilla sairaala-alueen tunneliverkostoon.

Toisen vaiheen suunnittelu työn alla

Psykiatrisen sairaalan kakkosvaiheen toteuttamisesta ei ole päätöstä. Se edellyttää kaavamuutosta sekä erillisen investointipäätöksen.

TYKS psykiatrinen sairaala 1. vaihe

Aloitus:

Tammikuu 2022

Kustannnusarvio:

noin 60 milj. euroa

Urakkamuoto:

Jaettu urakka

Bruttoala:

20 390 m2

Rakennuttaja:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Arkkitehdit:

Arkkitehdit Kontukoski Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Raami Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Sähkösuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Palotekninen suunnittelu:

KK-Palokonsultti Oy

I-suunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Automaatiosuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

LV-suunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!