Tampereen virastotalon kolmivuotinen peruskorjaus ja laajennus alkaa

Tampereen virastotalossa toteutetaan mittava peruskorjaus ja laajennus. Urakan laajuus on yhteensä 18 300 neliömetriä. Kustannusarvioltaan lähes 60 miljoonan euron hankkeen rakennuttaja on Tampereen Tilapalvelut Oy ja projektinjohtourakoitsijana toimii YIT Suomi Oy. Peruskorjauksen ja laajennuksen on tarkoitus valmistua kesällä 2026.

– Virastotalon perusparannus ja laajennus on Tampereen Tilapalvelujen historian suurin hanke ja olemme mielenkiinnolla ottaneet tämän haasteen vastaan. Tilat rakennetaan käyttäjille ja kaupunkilaisille ja haluamme onnistua siinä mahdollisimman hyvin, hankeinsinööri Petri Saarinen kertoo tiedotteessa. Hankkeen tilaajana on Tampereen kaupungin omistama Tampereen virastotalo KKOy.

Tampereen virastotalon on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi ja se on rakennettu kahdessa vaiheessa vuosina 1967 ja 1975. Keskusvirastotalo on luokiteltu rakennushistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi, joka on asemakaavassa suojeltu.

Uudisosasta viisikerroksinen

Peruskorjaus- ja laajennushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa KVA Arkkitehdit Oy.  Hankkeessa virastotalon Puutarhakadun puoleinen matala osa vuodelta 1967 puretaan ja paikalle rakennetaan viisikerroksinen 4 900 bruttoneliömetrin uudisosa.

Aleksis Kiven kadun puoleinen rakennus, joka on valmistunut vuonna 1975, peruskorjataan. Sen laajuus on 13 300 bruttoneliömetriä.

Uudesta virastotalosta tulee noin 900 työntekijän toimisto. Rakennukseen keskitetään aikaisemmin keskusvirastotalossa ja Frenckellissä työskennellyt henkilöstö. Etä- ja lähityön yhdistelmä mahdollistaa sen, että virastotaloon tulee työpisteet 62 prosentille talossa työskentelevistä ihmisistä. 

Virastotalon katutasoa avataan laajasti kaupunkilaisten käyttöön. Katutasolle sijoittuvat muun muassa palvelupiste, ravintola ja näyttelytilat. Tavoitteena on kasvattaa tilankäytön tehokkuutta ajallisesti. Valtuustosalin paikka säilyy viidennessä kerroksessa.

Tiloista tehdään monikäyttöiset ja muunneltavat, joten niitä voidaan tulevaisuudessa muokata tarpeiden mukaan.

Kestävä kehitys huomioon

Hankkeen päätavoitteita ovat tilojen turvallisuus ja terveellisyys sekä vastuullisuus ja kestävä kehitys. Rakentamissuunnitelmassa on huomioitu esteettömät ja selkeät kulkureitit. Rakennukseen valitaan mahdollisimman energiatehokkaat järjestelmät ja laitteet. 

Projektinjohtourakoitsija YIT:n Toimitilat-segmentin johtaja Tom Ekman toteaakin tiedotteessa, että yhtiöllä on osaamista ja kokemusta hankkeelle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi niin RTS-luokituksesta, energiatehokkuuden optimoinnista, hiilijalanjäljen määrittämisestä kuin vaihtoehtoisista energiamuodoista. Tavoitteena on hyödyntää uusiutuvan energian ratkaisuja, kuten aurinkosähköä ja kaukokylmää.

Tampereen virastotalon laajennus ja peruskorjaus

Rakennuspaikka:

Aleksis Kiven katu 14–16, Tampere

Kustannnusarvio:

noin 59,5 milj. euroa

Bruttoala:

noin 18 200 m2

Aloitus:

Toukokuu 2023

Valmis:

Heinäkuu 2026

Urakkamuoto:

Projektinjohtourakka

Rakennuttaja:

Tampereen Tilapalvelut Oy

Rakennusurakoitsija:

YIT Suomi Oy

Arkkitehti:

KVA Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

Sweco Finland Oy

Sähkösuunnittelija:

Sitowise Oy

I-suunnittelija:

AFRY Buildings Finland Oy

Automaatiosuunnittelija:

AFRY Buildings Finland Oy

LV-suunnittelija:

AFRY Buildings Finland Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!