Stadin ammatti- ja aikuisopistolle suurkampus Roihupeltoon

Stadin ammatti- ja aikuisopistolle rakennetaan uusi kampus Roihupeltoon Helsingissä. Oppilaitos tehdään noin 4 500 opiskelijalle. Uudisrakennus tulee korvaamaan nykyisin kuudessa eri toimipisteessä olevat tilat. Kampuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 lopussa.

Kustannusarvioltaan noin 176 miljoonan euron kampuksen rakennuttajana toimii Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala. Hankkeen toteuttaa elinkaariurakkamuodolla Lujatalo Oy. Palveluntuottaja vastaa hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan.

Rakennuksen kokonaislaajuus on 44 000 bruttoneliömetriä ja sen on Helsingin suurin talonrakennushanke lähivuosien aikana. Uudisrakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Vertas Arkkitehdit Oy. Palveluntuottajan muita kumppaneita ovat A-insinöörit Oy ja Granlund Oy.

– Elinkaarivastuu soveltuu meille oikein hyvin, koska laadukas rakentaminen ja lopputuote ovat meille Lujatalolla arvokas asia. Rakennus pitää sisällään monipuolisesti laitejärjestelmiä, jotka vaativat erityisosaamista. Olemme jo suunnitteluvaiheessa varautuneet kohteen erityispiirteisiin. Koulujen rakentaminen itsessään tuttua ja pystymme hyödyntämään kokemustamme ja osaamistamme aiemmista kouluhankkeista, Lujantalon projektipäällikkö Ari Pyötsiä sanoo tiedotteessa..

– Kampus rakennetaan resurssiviisaasti ja sen hiilijalanjälki tulee olemaan vähintään kymmenen prosenttia pienempi kuin vertailulaskelman. Rakennuksen E-luku on 64 kWh/m2. Kohteeseen tulee muun muassa Suomen kolmanneksi suurin maalämpövoimala, projektinjohtaja Arja Törmä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan Tilat-palvelusta kertoo.

Rakentaminen tontilla alkaa purkutöillä kesällä 2022. Tilat valmistuvat siten, että ne otetaan käyttöön tammikuussa vuonna 2026.

Joustavat tilat muuttuviin tarpeisiin

Osoitteeseen Holkkitie 5:teen nousevan kampuksen tiloista tehdään joustavat, jotta ne sopivat ammatillisen koulutuksen muuttuviin tarpeisiin. Hankkeen mitoituksessa on huomioitu Stadin ammatti- ja aikuisopiston pitkän tähtäimen kehitys ja oppivelvollisuuden pidentyminen.

– On aivan mahtavaa, että saamme uudet, modernit opetustilat, joihin siirtyy useita eri tutkintoja, mikä osaltaan mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön eri tutkintoja opiskelevien opiskelijoiden kesken. Ammatillisen koulutuksen osaajista on kova pula ja hyvät opetustilat innostavat myös aikuisopiskelijoita kouluttautumaan uudelleen tai suorittamaan lisäopintoja, lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön linjanjohtaja Arja Kukkonen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Roihupellon kampukselle sijoitetaan muun muassa kone- ja tuotantotekniikan, tieto- ja viestintätekniikan, sähkö- ja automaatioalan, puuteollisuuden, taideteollisuusalan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan, turvallisuusalan ja logistiikan opinnot. Tiloissa järjestetään myös ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutuksia sekä aikuisille suunnattuja lyhytkoulutuksia.

Roihupelto kehittyy lähivuosien aikana voimakkaasti. Alueen ytimeksi tulee uusi lähikeskusta ja metroasema, lisäksi Raide-Jokeri aloittaa liikennöinnin sen kautta vuonna 2024.

Roihupellon kampus Helsinkiin

Aloitus:

4. vuosinelj. 2022

Arvio:

176 milj. euroa

Urakkamuoto:

Elinkaariurakka

Bruttoala:

44 050 m2

Huoneistoala:

30 000 m2

Rakennuttaja:

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Tilat

Rakennuttajakonsultti, elinkaarihankkeen valmistelu- ja kilpailutusvaihe:

Capex Advisors Oy

KVR-urakoitsija, elinkaariurakoitsija:

Lujatalo Oy

Arkkitehti:

Verstas Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

LVISA-suunnittelija:

Granlund Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!