Vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä alkaviksi suunniteltujen rakennushankkeiden arvo on jopa 28 prosenttia ja määrä 21 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Tämä ilmenee RPT Byggfakta Oy:n julkaisemasta Rakennusalan trendit Q3/2021 -raportista.

– Kasvuluvut ovat merkittävät, ja nyt näyttää todella hyvältä, RPT Byggfaktan tutkimus- ja kehitysjohtaja Hannu Rimpiläinen toteaa.

Rakennushankkeiden aloitusten arvo heinä-elokuussa on raportin mukaan lähes 4,1 miljardia euroa, kun vastaava luku vuosi sitten oli noin 3,2 miljoonaa euroa.

Uudisrakentamisen hankkeiden arvossa on kasvua 49 prosenttia ja määrässä nousua 39 prosenttia. Korjausrakentamisen arvo puolestaan pienenee heinä-syyskuussa vuodentakaiseen verrattuna 28 prosenttia, mikä selittyy yhden ison korjaushankkeen käynnistymisellä viime vuonna. Korjaushankkeiden määrässä on kasvua 11 prosenttia. 

Etenkin uudisrakentamisen vahvan nousun taustalla vaikuttaa vuoden 2020 koronatilanne, kun alkavaksi suunniteltuja rakennushankkeita lykättiin tuolloin eteenpäin. Viime vuotta tarkasteltaessa Rimpiläinen kertoo, että aloitukset olivat normaalilla tasolla aina toukokuun loppuun saakka.

– Suunniteltuja aloituksia oli vaikea peruuttaa, vaikka koronatilanne oli jo heikentynyt. Vuoden edetessä hankkeita käynnistettiin vähemmän kuin oli suunniteltu, mutta isoa pudotusta ei silti tapahtunut.

– Rakennusala näyttää selviytyneen pahimman yli yllättävänkin hyvin. Palautuminen normaaliin päiväjärjestykseen on tapahtunut nopeasti, Rimpiläinen summaa.

Hän muistuttaa, että epävarmuustekijöitä on yhä ilmassa. Materiaalien hintojen kehitys ja työvoiman riittävyys saattavat edelleen vaikuttaa alkavaksi suunniteltuihin hankkeisiin ja siirtää näitä tuonnemmaksi.

Vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla alkaneiden rakennushankkeiden arvo on 24 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2020. Määrässä on nousua peräti 31 prosenttia.

– Osan arvon kasvusta selittää ensimmäisellä vuosineljänneksellä käynnistynyt Kemin 1,5 miljardin euron biotuotetehdas. Jos kyseistä hanketta ei lasketa mukaan, on euromääräinen nousu silti seitsemän prosentin luokkaa.

Asuntotuotanto ja sote-rakentaminen kärjessä

Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä rakentamisen aloitukset etenevät kahdella kärjellä. Suuren osan aloitusten arvosta kattavat kerrostalokohteet sekä sosiaali- ja terveysalan rakentaminen. 

Asuntorakentaminen on ollut viime vuosina huipputasolla, mikä näyttää jatkuvan.

– Asuntojen kysyntä on yhä voimakasta, ja asuntotuotannon kasvu on merkittävä myös kuluvalla vuosineljänneksellä. Hiipumisesta ei näy merkkejä, siitä pitävät huolen matala korkotaso ja sijoittajien kiinnostus asuntoihin, tutkimus- ja kehitysjohtaja Hannu Rimpiläinen sanoo.

Asuntomarkkinoiden veturi on pääkaupunkiseutu, mutta myös kasvukeskuksissa käynnistyy runsaasti kerrostalokohteita.

Rimpiläinen muistuttaa, että kerrostalohankkeiden alkamiseen vaikuttaa asuntojen ennakkovaraukset. Jos kysyntää ei ole tarpeeksi, hankkeen aloittamista siirretään.

Sosiaali- ja terveysalan rakentamisen sektoriin vaikuttaa isojen sairaalahankkeiden rakennustöiden käynnistyminen. Näihin lukeutuvat Ahveniston sairaala Hämeenlinnassa ja Kymenlaakson keskussairaalan Fb-osa Kotkassa. Hankkeiden yhteisarvo on yli 400 miljoonaa euroa.

Hannu Rimpiläinen toteaa, että sote-rakentaminen on kaiken kaikkiaan piristynyt. Hän arvioi tämän olevan seurausta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen nykytilanteesta. Kuntayhtymät ja kunnat ovat saaneet poikkeuslupia tällä hetkellä investoida toimialan hankkeisiin.

 Vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä julkisen sektorin käynnistämien rakennushankkeiden arvo on lähes 1,7 miljardia, kun luku oli vuosi sitten alle 1,3 miljardia euroa. Yksityisen sektorin puolella käynnistyvien rakennushankkeiden arvo on runsaat 2,2 miljardia euroa ja vuosi sitten vastaavana aikana 1,7 miljardia euroa.

Kasvua kymmenessä maakunnassa

Maakunnittain rakentamisen aloitusten arvo nousee heinä-syyskuussa kymmenessä maakunnassa ja laskee kahdeksassa maakunnassa verrattuna viime vuoden kolmanteen neljännekseen.

Suurin arvon nousu on Kanta-Hämeessä, jossa kasvua on 800 prosenttia. Maakunnassa yksittäisen hankkeen merkitys on suuri ja iso kasvu selittyy Ahveniston sairaalan rakennustöiden käynnistymisellä. Hankkeen arvo on noin 365 miljoonaa euroa.

Hankkeiden arvossa mitattuna Uusimaa pitää tuttuun tapaan kärkipaikkaa. Maakunnassa käynnistyvien rakennushankkeiden arvo on kolmannella neljänneksellä lähes 1,7 miljardia euroa, joka on yli 41 prosenttia koko maan kaikista rakennushankkeiden aloituksista. Kasvua viime vuoden vastaavaan ajankohtaan on 44 prosenttia.

Uudenmaan suurimpia hankkeita ovat NCC Property Development Oy:n We Land -toimistorakennus Helsingissä (100 miljoonaa euroa), Skanska Talonrakennus Oy:n Asunto Oy Helsingin Atlas (50 miljoonaa euroa), Helsingin kaupungin kerrostalot Postiljooninkatu 2:een (36 miljoonaa euroa) ja Espoon kaupungin Kalajärven koulu (36 miljoonaa euroa),

Kymenlaaksossa kasvua on 332 prosenttia, johon vaikuttavat Care-Sairaalat Oy:n sairaalahanke Kotkassa (50 miljoonaa euroa), Kouvolan Valkealan monitoimitalo (28 miljoonaa euroa), Kotkan Opiskelija-asunnot Oy:n ja Kymen Seudun Osuuskaupan yhteishanke Kotkansaaren opiskelija-asunnot ja päivittäistavarakauppa (28 miljoonaa euroa) sekä Backstaff Oy:n tapahtumakeskus Satama Areena Kotkassa (24 miljoonaa euroa).

Kainuussa rakentamisen aloitusten arvo nousee Q3/2021 -raportin mukaan 307 ja Etelä-Savossa 250 prosenttia. Maakunnissa yhdellä hankkeella on suuri merkitys suunniteltujen aloitusten arvoon. Kainuussa isoin hanke on RPK Rakennus Kemppainen Oy:n Sammonkaari-korttelin 1. vaihe (15 miljoonaa euroa) Kajaanissa ja Etelä-Savossa Jalon Rakentajat Oy:n Asunto Oy:n Hänskinkulma ja Hänskinhelmi (15 miljoonaa euroa) Mikkelissä.

Muita maakuntia, joissa rakennushankkeiden aloitusten arvo nousee, ovat Etelä-Pohjanmaa (+207 %), Keski-Suomi (+144 %), Pohjois-Savo (+100 %), Pohjanmaa (+51 %) ja Pirkanmaa (+1 %).

Rakennusalan trendit neljästi vuodessa

RPT Byggfakta julkaisee rakentamisen aloituksista kertovan kvartaaliraportin neljä kertaa vuodessa. Trendiraporttien tietoja kerätään monista lähteistä, muun muassa hankkeissa mukana olevilta rakentamisen asiantuntijoilta.

Rakennusalan trendit -raportti on helppo tapa seurata rakennusprojekteja valtakunnallisesti ja maakunnallisesti. Mukana ovat suurimmat käynnistymässä olevat yksittäiset hankkeet alueittain sekä tiedot suurimmista rakennuttajista ja vuoden 2021 keskeisistä rakennusalan toimijoista.