Riihikallion kampuksen rakentaminen käyntiin Tuusulassa

Riihikallion kampuksen rakentaminen alkaa Tuusulassa. Tuusulan kunnan rakennuttaman hankkeen kokonaisurakoitsijana toimii Rakennusliike U. Lipsanen Oy. Uudisrakennuksen kustannusarvio on 40 miljoonaa euroa.

– Riihikallion koulussa on pitkään kärsitty sisäilmaongelmista ja jouduttu turvautumaan väistötiloihin. Olen tyytyväinen, että saamme Riihikallion uuden koulun rakentamisen käyntiin. Oppilaat ja henkilökunta pääsevät vuoden 2025 syksyllä uusiin, terveellisiin ja turvallisiin tiloihin, Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä sanoo kunnan tiedotteessa.

Uudisrakennus nousee nykyisen koulun länsipuolelle. Kolmekerroksisen rakennuksen bruttoala on noin 11 600 neliömetriä. Rakennuksen runko toteutetaan betonielementeistä ja julkisivut ovat pääosin muurattua tiiltä.  Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan Kuivaketju 10 ja Terve talo -toimintamalleja.

Nykyinen koulu on käytössä rakentamisen ajan. Koulutyön siirryttyä uudisrakennukseen alkaa nykyisen koulurakennuksen purkutyöt, liikuntasalirakennuksen julkisivutyöt sekä pihatyöt, jotka sisältyvät Rakennusliike U Lipsasen urakkaan. Koko hanke on valmis heinäkuussa 2026.

Esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti

Riihikallion koulu tarjoaa oppimisympäristön esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti. Kampuksessa tulee opiskelemaan enimmillään noin 800 oppilasta ja reilut 20 esikoululaista.

Riihikallion kampus on musiikkiin painottuva peruskoulu. Koulun tilojen suunnittelussa otetaan huomioon myös luonnon merkitys ja lasten luontosuhde. 

Monitoimikampuksesta on tarkoitus tehdä alueen yhteinen olohuone, joka palvelee eri käyttäjäryhmiä. Yhtenäiskoulun toiminta-aikojen ulkopuolella sitä voivat hyödyntää eri toimijat, kuten seurat ja yhdistykset sekä kansalaisopisto. Tilat on suunniteltu niin, että niitä voidaan käyttää mahdollisimman joustavasti.

Kampuksen pihasta tehdään kaikille avoin lähiliikuntapaikka, jonne tulee kokoontumista, ulkoilua ja liikuntaa palvelevia toimintoja ja välineistöä.

Maalämpöä ja aurinkopaneelit

Kampuksessa hyödynnetään maa- ja kaukolämpöä yhdistävää hybridilämmitystä, mikä on ensimmäinen laatuaan julkisessa rakennuksessa Tuusulassa. Katolle asennetaan aurinkopaneelit ja myös nykyisen koulun aurinkopaneelit jäävät paikalleen.

Hybridilämmitysjärjestelmän ja turvajärjestelmän laitteiden hankinta sekä taidehankinta tehdään rakennuttajahankintana. Kampuksen läntisen pysäköintialueen rakentamisen toteuttaa Tuusulan kunnan Yhdyskuntatekniikka/Kunnallistekniikan rakentaminen -yksikkö.

Tuusulassa useita kampushankkeita

Tuusulassa on alkamassa myös toinen iso kampushanke, kun Rykmentinpuiston elinkaarihankkeen rakennustyöt käynnistyvät. Rakennuksen on määrä valmistua vuonna 2025.

Lisäksi toteutusvaiheessa on Hyrylään rakennettava lukio ja kulttuuritalo Monio. Sen rakentaminen on loppusuoralla ja rakennuksen käyttöönotto on elokuussa, kun uusi lukuvuosi alkaa. Rakenteilla on myös Tuusulanjärven kampus, joka valmistuu elokuuhun 2024 mennessä.

Riihikallion koulukampuksen uudisrakennus

Rakennuspaikka:

Pellavamäentie 15, Tuusula

Kustannnusarvio:

40 milj. euroa

Bruttoala:

noin 11 600 m2

Aloitus:

Huhtikuu 2023

Valmis:

Heinäkuu 2025

Urakkamuoto:

Kokonaisurakka

Rakennuttaja:

Tuusulan kunta

Rakennusurakoitsija:

Rakennusliike U. Lipsanen Oy

Arkkitehti:

Rejlers Rakentaminen Oy

Rakennesuunnittelija:

RE-Suunnittelu Oy

Sähkösuunnittelija:

Rejlers Finland Oy

Palotekninen suunnittelu:

Ramboll Finland Oy

I-suunnittelija:

Rejlers Finland Oy

Automaatiosuunnittelija:

Rejlers Finland Oy

LV-suunnittelija:

Rejlers Finland Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!