Mittavassa korjausrakentamishankkeessa Kaivopihan korttelin Uusi ylioppilastalo ja Hansatalo sekä Hotelli Seurahuone yhdistyvät korkeatasoiseksi hotelliksi. Rakennustyöt käynnistyvät kesäkuussa, ja Grand Hansan on tarkoitus avautua asiakkaille kesällä 2023.

Hotellihankkeen rakennuttajana toimii Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistöomaisuutta hoitava ja kehittävä Ylva, joka on allekirjoittanut Skanskan kanssa urakkasopimuksen historiallisen kohteen uudistamisesta. Hankkeen arvo on lähes 50 miljoonaa euroa. Hankkeen pääsuunnittelijana toimii Arkkitehdit Soini & Horto Oy.

Grand Hansa -hotelliin tulee 224 huonetta, katettava talvipuutarha sekä juhla- ja kokoustiloja. Lisäksi kokonaisuuteen sijoittuvat ravintolapalvelut. Mittava korjausrakentamishanke kattaa yhteensä noin 21 000 bruttoneliömetriä.

Grand Hansa -hotelli tuo kansainvälisen Hyatt-ketjun ensimmäisenä Pohjoismaihin. Hotellin operaattorina toimii Primehotels Oy.

Saneeraushanke vanhaa kunnioittaen

Uuden ylioppilastalon ja Hotelli Seurahuoneen rakennukset ovat suojeltuja. Korjaus- ja uudistustyöt tehdään rakenteita kunnioittaen.

– Hanke on toteutuksen kannalta äärimmäisen haastava sekä teknisesti että sijaintinsa puolesta, minkä vuoksi meille oli tärkeä valita hankkeeseen yhteistyökumppani, jolla on aikaisempaa kokemusta kulttuurihistoriallisesti merkittävistä kiinteistöistä, rakennuttajapäällikkö Verneri Lehtovirta Ylvalta sanoo.

– On hienoa päästä toteuttamaan uniikkia hanketta historiallisesti merkittävään kohteeseen Helsingin ydinkeskustassa. Yhteistyömme Ylvan kanssa on käynnistynyt erinomaisesti kehitysvaiheen avoimen vuoropuhelun siivittämänä, tulosyksikön johtaja Kimmo Annala Skanskalta toteaa.

Tulevaa saneerausta on valmisteltu jo viimeisen vuoden aikana ja tiloissa on tehty kevyitä purkutöitä, joiden avulla urakkaa on edistetty haastavan markkinatilanteen aikana.

Uuden ylioppilastalon A-portaan osakuntatila, Hansatalon katutason liiketilat sekä Kaivokatu 12:ssa sijaitsevat pankkiliiketoiminnan käytössä olevat tilat jäävät ennalleen, joten ne eivät sisälly nyt käynnistyvään hankkeeseen.

Grand Hansa
Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Rakennuksilla pitkä ja värikäs historia

Kiinteistökokonaisuudella, johon Grand Hansa -hotelli rakentuu, on pitkä ja myös värikäs historia. Uuden ylioppilastalon ovat suunnitelleet arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn. Uusi ylioppilastalo vuodelta 1910 on ollut alusta lähtien Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan käytössä, ja osa talosta on alun perin tehty liikekäyttöön. Tiloissa on toiminut useita hotelleja, kuten Hotelli Hansa, sekä ravintoloita, elokuvateatteri ja autokauppakin. Uuden ylioppilastalon lisäosa eli Hansatalo valmistui vuonna 1981.

Hotelli Seurahuone Kaivokadulla on rakennettu 1910-luvun alkupuolella ja se avasi ovensa vuonna 1914. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Armas Lindgren.

Vastuullisuudella merkittävä rooli

Grand Hansa on Ylvan historian suurin saneeraushanke, kun kulttuurihistoriallisesti merkittävät kiinteistöt korjataan perinpohjaisesti. Hankkeen jokaisessa vaiheessa otetaan huomioon kestävä kehitys ja esimerkiksi hankinnoissa huomioidaan hiilijalanjälki.

Grand Hansalle tavoitellaan Leed Gold -tason ympäristöluokitusta.

Hotel Grand Hansa Helsinkiin

Aloitus:

kesäkuu 2021

Urakkamuoto:

Kokonaisurakka

Rakennuttaja:

Ylva

Rakennuttajakonsultti:

Sweco PM Oy

Arkkitehti:

Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Akustiikkasuunnittelija:

Akukon Oy

Rakennesuunnittelija:

A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Sähkösuunnittelija:

Rejlers Finland Oy

Paloturvallisuussuunnittelu:

L2 Paloturvallisuus Oy

LVIA-suunnittelija:

Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy

Rakennusurakoitsija:

Skanska Talonrakennus Oy

Purku-urakoitsija:

Asbrak Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!