Uuden puolen peruskorjaus- ja uudistushankkeen rakennuttaja on Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiö ja urakoitsijana toimii SRV. Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.
Perusparannettavan uuden puolen laajuus on 9 400 bruttoneliömetriä. Kohde on rakennettu 1930–50-luvuilla.
Peruskorjaus arvokohdetta kunnioittaen
Peruskorjaus- ja parannushankkeen tarkoituksena on kunnostaa Kansallisteatteri tavalla, joka paitsi mahdollistaa uusia teatterin tekemisen muotoja myös kunnioittaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän arvokohteen arkkitehtuuria. Suunnitelman ytimessä on kestävä rakentaminen.
– Uskon, että peruskorjauksen myötä Suomen ensimmäinen moderni teatteritila nousee uuteen kukoistukseen. Uusitut tilat antavat entistä paremmat puitteet monipuoliselle ohjelmistolle kunnioittaen samalla Kansallisteatterin taiteellisesti tinkimätöntä henkeä ja arvokasta historiaa. Tavoitteenamme on, että uusitut tilat palvelevat optimaalisella tavalla yhä moninaisempia yleisöjä sekä teatterintekijöitä ja heidän taiteellista osaamistaan. Uuden teatterikahvilan myötä Kansallisteatterin ovet myös avautuvat laajemmin kaikille kiinnostuneille, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho kertoo tiedotteessa.
– Lähdemme ilolla käynnistämään jälleen uutta peruskorjaushanketta. Uudistamme Kansallisteatterin sen hienoa alkuperää kunnioittaen. Suunnittelussa ja toteutuksessa noudatetaan kestävän rakentamisen periaatteita ja jatketaan rakennuksen käyttöikää taas kauas tulevaisuuteen, SRV:n yksikönjohtaja Antti Raunemaa toteaa.
Hankkeeseen sisältyy peruskorjaus- ja uudisrakennustoimenpitein tuotettavaksi kaksi teatterinäyttämöä, katsomoineen (Pieni Näyttämö ja Willensauna), esitysharjoitustiloja, teatterin tukitoimien työ-, logistiikka- ja teknisiä tiloja sekä kahvilatiloja.
Teatteri rakennettu kolmessa vaiheessa
Nykyinen Kansallisteatterin rakennuskanta on rakentunut kolmessa päävaiheessa. Rautatientorin puoleinen rakennuksen vanhin osa valmistui vuonna 1902.
Päärakennusta laajennettiin 1930-luvulla suuren näyttämön taustatiloilla ja 1954 korttelin pohjoisosaan valmistui Pienen Näyttämön rakennus. Uudisrakennuksen suunnittelivat Kaija ja Heikki Siren.
Kansallisteatterissa on aikaisemmin peruskorjattu niin kutsuttu vanha osa eli Suuri näyttämö. Peruskorjaus valmistui 2000-luvun alussa.
Suomen Kansallisteatterin peruskorjauksen 2. vaihe
Arvio:
50 milj. euroa
Aloitus:
Syksy 2020
Urakkamuoto:
Allianssiurakka
Rakennuttaja:
Suomen Kansallisteatterin Osakeyhtiö
Rakennuttajakonsultti:
A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
Arkkitehti:
Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy
Rakennesuunnittelija:
Vahanen Oy
Sähkösuunnittelija:
Sitowise Oy
I-suunnittelija:
Granlund Oy
Geosuunnittelu:
Sipti Oy
LV-suunnittelija:
Granlund Oy
Rakennusurakoitsija:
SRV Rakennus Oy