Kansallismuseon laajennusosan rakennustyöt käynnistyvät

Kansallismuseon laajennusosan rakentaminen on alkamassa syksyllä. Yli satavuotiaan Kansallismuseon historian suurimman rakennushankkeen rakennuttaja on Senaatti-kiinteistöt. Hankkeen tavoitebudjetti on 55 miljoonaa euroa ja lisärakennuksen laajuus on lähes 6 500 bruttoneliömetriä.

Uudisosan pinta-alasta noin 90 prosenttia tulee sijaitsemaan maan alla kahdessa kerroksessa. Kansallismuseon pihapuistoon rakentuu ravintolapaviljonki, joka avaa muurien suojaaman alueen aiempaa keskeisemmäksi osaksi museon toimintaa.

– Kyseessä on uniikki erikoisrakennus, joka arkkitehtonisesti kunnianhimoinen. Rakennushanke on erittäin vaativa jo rakennuspaikan suhteen. Suurin osa tiloista toteutetaan maan alle, ja rakennuksen näkyvää osaa voi luonnehtia taideteokseksi, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jukka Lallo toteaa tiedotteessa.

Rakennushanke toteutetaan kärkiallianssimallilla, jonka Senaatti on kehittänyt erityisesti suurten ja vaativien rakennushankkeidensa toteuttamiseen.

– Laajennushankkeessa huomioidaan Senaatin hiilineutraalisuustavoitteet. Uudisrakennuksissa tavoitteenamme on 25 prosenttia pienempi hiilijalanjälki vertailutasoon nähden, Lallo kertoo.

Päästötavoitteet otetaan huomioon myös työmaalla, sillä Senaatti on sitoutunut päästöttömät työmaat Green deal -sopimukseen. Hankkeen urakoitsijana toimii SRV.

Arkkitehtuurikilpailun voittaja Atlas

Mannerheimintiellä sijaitseva Kansallismuseon päärakennus on valmistunut vuonna 1910 ja avattu yleisölle vuonna 1916. Päärakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen.

Museon historian aikana on tehty useita laajennussuunnitelmia. Vuonna 2019 järjestetyn avoimen arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Atlas. Uudistilat, laajennuksen ja päärakennuksen yhdistäminen sekä pihapuiston paviljonki toteutetaan pääosin tämän ehdotuksen pohjalta.

– Historiallisen, omana aikaan modernin päärakennuksen ja korkealuokkaisen uudisosan välille muodostuva vuoropuhelu heijastaa puhuttelevalla tavalla Suomen kansallismuseon asemaa historian ja tulevaisuuden taitekohdassa, Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kuvailee tiedotteessa.

Kansallismuseon näyttelytilat kasvavat kolmanneksella, kun uudisosaan rakennetaan 1 100 neliömetriä museonäyttelylle soveltuvaa monikäyttötilaa. Päärakennuksessa sijaitsevat jatkossakin pysyvämmät perusnäyttelyt ja uudisosaan rakentuvat suuret, vaihtuvat näyttelyt.

Päärakennuksessa alkaa peruskorjaus

Laajennusrakentamisen kanssa samanaikaisesti suunnitellaan toteutettavan mittava peruskorjaus päärakennukseen.  Rakennus- ja peruskorjaushankkeiden vuoksi Kansallismuseo sulkeutuu lokakuussa yleisöltä 2–3 vuodeksi.

Kansallismuseon lisärakennus

Rakennuspaikka:

Mannerheimintie 34, Helsinki

Kustannnusarvio:

55 milj. euroa

Bruttoala:

6 465 m2

Aloitus:

Syyskuu 2023

Valmis:

Kesäkuu 2026

Urakkamuoto:

Allianssiurakka

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt

Rakennusurakoitsija:

SRV Rakennus Oy

Arkkitehti:

JKMM Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Sähkösuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Paloturvallisuussuunnittelija:

Jensen Hughes

I-suunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Automaatiosuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

LV-suunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!