Energia ja rakentaminen
Kun haluat kehittää energiarakentamisen myyntiä, ota käyttöön markkinoiden tehokkain työkalu.
Kun haluat kehittää energiarakentamisen myyntiä, ota käyttöön markkinoiden tehokkain työkalu.
Energiaa liittyy tänä päivänä vahvasti tavoite pienentää hiilidioksidipäästöjä. Rakennusten ja rakentamisen energiankulutuksen osuus on noin kolmannes Suomen hiilipäästöistä. Rakennuksen käytönaikaisia askelmerkkejä kohti hiilineutraaliutta ovat muun muassa uusiutuvan energian käyttö, energiatehokkuus ja taloautomaatio.
Millä energiamuodolla rakennusta lämmitetään, sillä on merkitystä, kun halutaan vähentää rakennetun ympäristön hiilidioksidipäästöjä.
Uusiutuva energia on tätä päivää ja Suomessa uusiutuvan energian osuus kokonaisenergiasta on jo reilu kolmannes. Uusiutuvista energiamuodoista tärkeimpiä ovat bioenergia, vesivoima, tuulivoima ja maalämpö. Näistä bioenergia on Motivan mukaan Suomessa merkittävin uusiutuvan energian lähde.
Alue- ja kaukolämpölaitokset ovat viime vuosina lisänneet bioenergian osuutta merkittävästi verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin.
Uusiutuvilla polttoaineilla tuotettiin vuonna 2019 ensimmäistä kertaa enemmän kaukolämpöä kuin fossiilisilla polttoaineilla, kertovat Tilastokeskuksen tiedot. Kaukolämpöä tuotettiin 38,1 TWh, josta uusiutuvilla polttoaineilla 15,3 TWh ja fossiilisilla polttoaineilla 13,2 TWh.
Uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin sähköä 31 TWh. Uusiutuvien osuus sähkön tuotannosta oli 47 prosenttia. Vesivoiman osuus uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä oli 40 prosenttia ja tuulivoimalla 19 prosenttia. Tuulivoimainvestoinneilla vastataan uusiutuvan energian kysyntään. Suomen Tuulivoimayhdistyksen tiedot kertovat, että Suomeen on suunnitteilla ennätysmäärä uusia tuulivoimahankkeita. Vesivoimalaitoskantaa puolestaan peruskorjataan.
Yhä useammassa kiinteistössä sähköä tuottavat aurinkopaneelit ja lämmitysenergiaa tuottavat lämpöpumput. Omalla tuotannolla korvataan ostoenergiaa. Aurinkopaneelien asentaminen katoille yleistyy myös kerrostaloissa. Kiinnostusta niiden asentamiseen ovat viime vuosina lisänneet järjestelmien hintojen putoaminen ja ympäristöasiat. Aurinkokeräimistä saatava energia käytetään pääasiassa lämpimän käyttöveden lämmittämiseen.
Lämpöpumppujen, kuten maalämpöpumppujen myynti hipoo ennätyksiä. Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPun tilastot kertovat, että lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna 30 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Asennettuja lämpöpumppuja oli 98 000 kappaletta ja niihin investoitiin viime vuonna yli 600 miljoonaa euroa. Sama tahti näyttää jatkuvan myös vuonna 2020.
Energiaremonttiin kannustaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämä avustus asuinrakennuksen energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–22. Energia-avustuksen saamiseksi suunnittelun ja toteutuksen pitää olla ammattimaista. Lisäksi toteutunut energiatehokkuuden parantuminen pitää olla mitattavissa. Kuntia puolestaan avustetaan siirtymään pois öljylämmityksestä ja muuttamaan lämmitysmuodon kestävämmäksi niiden omistamissa kiinteistöissä. Uuden lämmitysjärjestelmän on käytettävä muuta kuin fossiilista polttoainetta.
Energiatehokkuus kattaa monia asioita ulkovaipan ja ikkunoiden tiiveydestä uusiutuviin energialähteisiin – älykkäästä talotekniikasta asukkaiden käyttötottumuksiin. Taloautomaatio on mennyt suurin harppauksin eteenpäin. Rakennuksesta kerättäviä mittaustietoja hyödyntämällä on mahdollista säätää eri järjestelmiä toimimaan tehokkaammin ja käyttäjien tarpeiden mukaisesti, mikä säästää energiaa. Automaatiolla voidaan ohjata niin lämmitystä, ilmanvaihtoa kuin valaistustakin.
Digitaalisten ratkaisut tehostavat energiansäästöä, vähentävät kustannuksia ja parantavat asumisolosuhteita. Taloautomaatiolla voidaan seurata, valvoa sekä optimoida rakennuksen toimintaa ja siten saavuttaa halutut sisäilmaolosuhteet ja toiminnallisuudet. Fiksuilla ratkaisuilla pienennetään rakennuksen hiilijalanjälkeä ja vähennetään rakennuksen elinkaarikustannuksia. Edullisinta energiaa on säästetty energia.
Energia oli aiheena ByggSMART 2020
verkkomessuilla. Katso taltioidut puheenvuorot tästä.
Pohjoismaiden suurin rakennusalan tietopalvelu kattaa kaikki merkittävät suomalaiset rakennushankkeet ja toimijat.
Hyvin suunniteltu työkalu on ilo käyttää. SMART tehostaa ja nopeuttaa jokapäiväistä työntekoasi.
Materiaalitiedoilla voit kartoittaa, missä hankkeissa tarvitaan juuri sinun tarjoamiasi tuotteita.
Saat arvion rakennushankkeiden tilasta, niin että voit asettaa tavoitteesi tärkeysjärjestykseen.
Voit synkronoida tietokannassa olevat tehtävät Outlook- ja Notes-kalenterin kanssa.
Tiedota nopeasti palveluistasi ja tuotteistasi, kun kyseessä on tärkeä rakennushanke.
Tapahtumamoduulilla saat mainokset, uutiskirjeet jne nopeasti oikealle kontaktille.
Asiakirjahallinnan avulla säilytät kaikki hanketta, yhtiötä ja yhteyshenkilöä koskevat asiakirjat.
Voit tarkastella kaikkien SMART-tietopalvelussa olevien yritysten yhteystietoja.
Tarjousmoduulin avulla myyntihenkilöstön työvaiheet tarkentuvat.
Tarkista, mitkä asiakkaat ja hankkeet tarvitsevat tuotteitasi.
Mihin suuntaan markkinat kehittyvät? Seuraa valitsemissasi hankkeissa tapahtuvaa kehitystä.
Miten yrityksesi sijoittuu? Ovatko kumppanit oikeat?
Omaan tietokantaan voidaan lisätä tietoja mm. vastuuhenkilöstä ja hankkeista.
Maksuttomassa esittelyssä kuulet millaisia tietoja sinun liiketoimintasi avuksi löytyy. Pääset yhdessä esittelijämme kanssa maksutta tutustumaan Smartin ominaisuuksiin.
Avaamme sinulle yksilöllisen näkymän SMART-dataan, jonka avulla saat juuri niitä tietoja kuin tarvitset. Näin et myöskään maksa turhasta.
Pääset käyntiin nopeasti osaavien kouluttajiemme avulla. Opastamme käyttäjiä aina tarvittaessa, jotta työnteko on tehokasta.