Uuteenkaupunkiin nousee monitoimijatalo Wintteri

Uuteenkaupunkiin rakennetaan useita eri käyttäjäryhmiä palveleva sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri. Elinkaarimallilla toteutettavan hankkeen rakennuttajana toimii Uudenkaupungin kaupunki ja urakoitsijana SRV.

Uudenkaupungin ja SVR:n välinen sopimus koostuu rakentamisen aikaisesta KVR-urakkasopimuksesta ja rakentamisen jälkeisestä 20-vuotisesta sopimuksesta. Urakkasopimuksen arvo on 59,7 ja elinkaarijakson arvo 28,2 miljoonaa euroa.

Työt Wintterin tontilla käynnistyivät alkuvuodesta vanhojen rakennusten purkutöillä, ja varsinaisen rakentamisen on tarkoitus alkaa kevättalvella 2022. Rakennus on kaupunkilaisten käytössä aikataulun mukaan vuoden 2025 helmikuussa.

– On innostavaa lähteä uuteen vaiheeseen käyttäjäyhteistyössä urakoitsijan ja palveluntuottajan kanssa. Yhteistyö SRV:n ja arkkitehtien kanssa on sujunut erinomaisesti. Kuuntelemalla hankkeen parhaita asiantuntijoita eli loppukäyttäjiä saamme kaupungin tarpeita palvelevan uudenaikaisen monitoimijatalon, Uudenkaupungin hankkeen projektipäällikkö Marko Kivistö sanoo tiedotteessa.

Kuva: Arkkitehdit Von Boehm – Renell Oy / SRV

Monen toimijan Wintteri

Monitoimijataloksi kutsuttu Wintteri on laajuudeltaan noin 22 500 bruttoneliömetriä. Oppimisen kasvun tiloja tästä on noin 13 000 ja liikunnan tiloja noin 9 600 bruttoneliömetriä. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy.

Rakennukseen tulee noin 90 lapsen päiväkoti, 800 oppilaan peruskoulu sekä 200 opiskelijan lukio. Saman katon alla toimivat omatoimikirjasto, nuorisopalvelut, kansalaisopisto ja musiikkiopisto. Liikunnan tiloja ovat uimahalli ja sisäliikuntahalli, joka palvelee myös kulttuuri- ja viihdetoimintoja.

Sisätilojen ratkaisuissa on otettu huomioon uudenlaisten opetusmenetelmien asettamat vaatimukset ja eri käyttäjäryhmät. Suunnittelussa onkin alusta lähtien huomioitu käyttäjien tarpeet.

Monitoimijatalossa on paljon avointa ja yhteisöllistä tilaa. Wintteriin tulee niin kutsuttu avoin kaupunkiverstas, jonka käytössä on taito- ja taideaineiden tilat ja omatoimikirjasto.

Rakennuksen julkisivumateriaaleina ovat rapattu tiili ja puu.

Uusiutuvia energialähteitä

Monitoimijatalosta tehdään energiatehokas kokonaisuus, ja hanke toteutetaan energialuokkaan A. Energialähteinä käytetään maalämpöä, aurinkoenergiaa ja kaukolämpöä.

Merkittävässä roolissa energiakulutuksen kannalta on uimahalli, jonka energiatehokkuuteen panostetaan erityisesti. Sisäilman laatuun ja valvontaan kiinnitetään hankkeessa huomiota koko elinkaaren ajan.

Monitoimijatalon nimi löytyi kaupunkilaisille suunnatussa kyselyssä, kerrotaan Wintterin verkkosivuilla. Se viittaa 1700-luvulla Uudessakaupungissa vaikuttaneeseen Johannes Winteriin, joka huolehti esimerkillisesti kaupungin ja sen asukkaiden hyvinvoinnista isonvihan vaikeina vuosina.

Monitoimijatalo Wintteri

Aloitus:

tammikuu 2022

Urakkamuoto:

Elinkaariurakka

Arvo:

59,7 miljoonaa euroa

Bruttoala:

22 500 m2

Rakennuttaja:

Uudenkaupungin kaupunki

Hankintakonsultti:

WSP Finland Oy

Pohjatutkimus:

SM Mäenpää Oy

Arkkitehti:

Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy

Akustiikkasuunnittelu:

Promethor Oy

Rakennesuunnittelu

Insinööritoimisto SRT Oy

LVISA-suunnittelu:

Ramboll Finland Oy

Paloturvallisuussuunnittelu:

Palotekninen insinööritoimisto Markku Kauriala Oy

Rakennusurakointi:

SRV Rakennus Oy Lounais-Suomi

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Tutustu rakennusalan parhaaseen työkaluun – varaa esittely jo tänään!