Helsingin Kollikallion taloista toinen on 16-kerroksinen ja yksirappuinen asuntotorni ja toinen kolmerappuinen ja 8-kerroksinen lamellitalo. Rakennuksia yhdistää kahteen kerrokseen toteuttava pyörävarasto. Asukkaiden pysäköintipaikat ovat erikseen toteutettavassa pysäköintilaitoksessa.

Talojen julkisivumateriaali on paikalla muurattu tiili. Julkisivuja elävöittävät muurauksen syvennykset sekä laminaatti- ja alumiinipeltiverhouksella toteutettavat tehosteet.

Kollikallio muodostaa tulevaisuudessa osan lähes 6 000 asukkaan Postipuiston alueesta. Alueen rakentaminen käynnistyi vuonna 2019 ja pääosan siitä on tarkoitus olla valmiina vuoden 2025 jälkeen.

Tavoitteena korkea ympäristöluokitus

Helsingin Kollikalliolle haetaan RTS-ympäristöluokitusta.

– Tavoitetaso on neljä tähteä, mihin päästään muun muassa A-luokan energiatehokkuudella, kosteudenhallintakoordinaattorin valvomalla Kuivaketju 10 -järjestelmän mukaisella kosteudenhallinnalla ja vähäpäästöisillä sisämateriaaleilla, hankkeen projektipäällikkö Kenny Fahlström Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo.

kollikallio

Helsingin Kollikallion energiatehokkuuden korkea taso saavutetaan muun muassa paikallisella aurinkosähkötuotannolla ja jäteveden lämmöntalteenotolla. Kohteen vähähiilisyys on varmennettu hiilijalanjälkilaskelmalla. Tulevan energiakulutuksen seurannassa on panostettu mittarointiin ja asetettu mittarikohtaiset tavoitekulutukset.

Rakentamisen aikaisista toimenpiteistä RTS-luokitukseen vaikuttaa rakentamisen energiatehokas toteuttaminen.

– Esimerkiksi aluevalaistus varustetaan ajastuksella, jotta valojen käyttö voidaan optimoida. Rakennuksen oma lämmitysjärjestelmä otetaan käyttöön rakentamisen aikana. Työmaa raportoi kuukausittain energiankulutuksen eli lämmön, sähkön ja lämmityksen polttoaineet sekä vedenkulutuksen ja jätemäärät jakeittain, työpäällikkö Taneli Kiljunen Skanskalta kertoo.

Pohjois-Pasilasta merkittävä asuinalue

Pohjois-Pasilan asukasluvun on laskettu nousevat yli 12 000 asukkaaseen seuraavalla vuosikymmenellä.

Nyt rakenteilla olevan Postipuiston alueen lisäksi aletaan rakentaa Eteläisen Postipuiston aluetta, joka sijaitsee Ilmalan aseman läheisyydessä. Muun muassa Postin lajittelukeskus siirtyy muualle uudisrakentamisen tieltä ja paikalle päästään rakentamaan 2030-luvulla.

Asunto Oy Helsingin Kollikallio

Kustannusarvio:

29 miljoonaa euroa

Aloitus:

Syyskuu 2020

Valmistuu:

Toukokuu 2023

Rakennuttaja:

Helsingin kaupungin asuntotuotantopalvelu
Kaupunkiympäristön toimiala

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto HMV Oy

Rakennesuunnittelija:

Ins. tsto Jonecon Oy

LVIS-suunnittelija:

Hepacon Oy

Rakennusurakoitsija:

Skanska Talonrakennus Oy

Urakkamuoto:

Kokonaisurakka

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!