Peruskorjaushankkeen tavoitteena on parantaa niin taiteen esittämistä kuin kokemistakin. Peruskorjattu Kiasma avautuu yleisölle vuoden 2022 keväällä.

Hankkeen kustannusarvio on 19,5 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen pääurakoitsija valitaan lokakuussa.

Kiasmassa on jo tehty rakenneavauksia, joiden avulla selvitetään, mitä menetelmiä korjauksessa kannattaa käyttää.

Kiasma huppuun remontin ajaksi

Nykytaiteen museo Kiasma on remontin ajan suljettuna.

– Töiden aikana Kiasma laitetaan huppuun yli vuodeksi. Kunnolliset sääsuojat antavat mahdollisuuden tehdä töitä turvallisesti myös talvella, rakennuttajapäällikkö Selja Flink Senaatti-kiinteistöistä kertoo.

Rakennuksen ulkopuolen korjauksessa puretaan sinkkipeltinen kaareva vesikatto sekä alumiiniset ja messinkiset julkisivulevyt. Niiden alla olevat rakenteet kunnostetaan ja rakennetaan uusi sinkkipeltikate. Julkisivun alumiini- ja messinkilevyt palautetaan puhdistuksen jälkeen paikalleen.

Senaatin vastuusuojelukohde

Kiasma on Senaatti-kiinteistöjen vastuusuojelukohde, joten peruskorjauksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin restaurointikohteessa. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa arkkitehdin alkuperäisiä suunnitelmia kunnioittaen.

Kiasman sisätiloissa tehdään useita pienempiä korjauksia. Ravintolan keittiön laitteet ja pinnat uusitaan. Auditorion esitystekniikka nykyaikaistetaan.

Näyttelytilojen alakatot uusitaan paremmin ääntä vaimentaviksi. Lisäksi uusitaan tilojen valaistusjärjestelmä. Tärkeä osa sisätilojen ilmettä on seinien kaareva rappauskuviointi. Tämä säilytetään, kun seinäpintoja uusitaan.

Nykytaiteen museo Kiasma on valmistunut vuonna 1998. Sen on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Edellisen kerran Kiasmaa korjattiin vuonna 2019, jolloin julkisivun vanhaa lasia korvattiin entistä kestävämmäksi. Tulevan remontin valmistuttua rakennus on peruskorjattu vuosiksi eteenpäin, eikä isoja korjauksia ole tulossa.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Kiasma K3 Vesikattojen ja julkisivujen peruskorjaus Helsingissä

Aloitus:

Tammikuu 2021

Valmistuu:

Helmikuu 2022

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajakonsultti:

Rakennuttajatoimisto HTJ Oy

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto Freese Oy

Arkkitehti (sisäpuoliset muutokset):

Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Keittiösuunnittelija:

Saircon Oy

Rakennesuunnittelija:

Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy

Sähkösuunnittelija:

Insinööritoimisto Stacon Oy

Paloturvallisuussuunnittelija:

L2 Paloturvallisuus Oy

LVIA-suunnittelija:

Granlund Oy

Urakkamuoto:

Projektinjohto

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!