Elinkaarimallilla toteutettavan rakennuksen bruttoala on noin 9 700 neliömetriä. Uudisrakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Fira ja talotekniikan kokonaistoimituksesta suunnitteluineen Caverion.

Kustannusarvioltaan noin 35 miljoonan euron hankkeen rakennustyöt käynnistyvät kesäkuussa 2021, ja valmista on aikataulun mukaan kesällä 2023. Rakennuttajana on Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat. Uudisrakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa P&R Arkkitehdit Oy.

Rakentamisen ja talotekniikan oppimisympäristö

Stadin ammatti- ja aikuisopiston uuteen rakennukseen keskitetään rakennus- ja talotekniikka-alojen koulutus. Rakennus nousee Metropolia ammattikorkeakoulun välittömään läheisyyteen, mikä tuo etuja opiskelijoille sekä tilankäytön että opetuksen kannalta.

– Kaupungin tavoitteena on luoda maailman fiksuin rakennusalan kampus. Myllypuron kampusalue muodostaa täysin uudenlaisen rakennusalan osaamiskeskittymän, jossa tulevaisuuden työnantajat ja -tekijät kohtaavat, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen sanoo.

Tärkeä osa hanketta on oppilaiden osallistaminen rakennusvaiheeseen. Opiskelijat pääsevät perehtymään tietomallin avulla rakennus- ja talotekniikan järjestelmiin. Suunnitelmissa on myös toteuttaa yhteistyössä opetustilaisuuksia ja järjestää työmaakäyntejä.

Myös itse rakennus toimii oppimisen työkaluna, sillä rakennus- ja talotekniikan järjestelmät tulevat olemaan osin näkyvissä lasiseinien takana. Lisäksi ulkotilat tukevat käytännön opetusta.

Havainnekuva Myllypuron kampuksen Stadin ammattiopiston rakennuksesta
Kuva: P&R Arkkitehdit Oy

Energiatehokas rakennus

Stadin ammatti- ja aikuisopiston uudisrakennus on ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava ammattiopisto. Caverion vastaa 20 vuoden ajan rakennuksen huollosta ja kunnossapidosta sekä tavoitteen mukaisesta energiankulutuksesta.

Uusi rakennus tukee Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteita. Rakennus suunnitellaan ja toteutetaan A-energialuokkaan ja RTS-ympäristöluokituksessa neljän tähden tasoon.

Teknisten järjestelmien energiatehokkuus tulee olemaan korkeaa tasoa. Yli 15 prosenttia kokonaisenergiatarpeesta tuotetaan aurinkopaneeleilla ja lämpöpumpputekniikalla. Rakennukseen tehdään myös viherkattoja. 

Kampuskeskus rakentuu vaiheittain

Myllypuron kampusalueella otettiin Metropolia Ammattikorkeakoulun ensimmäinen vaihe käyttöön tammikuussa 2019 ja toinen vaihe tammikuussa 2020. Kiinteistö- ja rakennusalan lisäksi kampuksella ovat ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan toiminnot.

Metropolian Ammattikorkeakoulun sekä Stadin ammatti- ja aikuisopiston rakennusten lisäksi kampusalueen yhteyteen valmistuu Helsingin kielilukio. Myllypuron kampusalueella tulee liikkumaan päivittäin noin 8 000 opiskelijaa.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron kampus

Aloitus:

kesäkuu 2021

Valmis:

elokuu 2023

Arvio:

35 milj. euroa

Bruttoala:

9700 m2

Rakennuttaja:

Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat

Rakennuttajakonsultti:

Ramboll CM Oy

Arkkitehti:

P&R Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

Sweco Rakennetekniikka Oy

LVIS-suunnittelu:

Ramboll Finland Oy

Rakennusurakoitsija, elinkaaritoimittaja, rakennusurakan kokonaistoteutus:

Fira Oy

LVISA-urakointi, elinkaaritoimittaja, talotekniikan kokonaistoteutus:

Caverion Suomi Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!