Uuden vankilan rakentaminen on käynnistynyt maanrakennustöillä, joiden on määrä valmistua loppuvuodesta 2021. Varsinaisten rakennustöiden on siten tarkoitus alkaa vuoden 2022 alussa.

Vaalan vankilan rakennushankkeen bruttoala on noin 9 500 neliömetriä tontin pinta-alan ollessa noin 26 hehtaaria. Vaalan kuntakeskuksen pohjoispuolelle sijoittuva uusi vankila valmistuu keväällä 2024.

Nykyisen Pelson vankilan toiminta jatkuu siihen saakka, että uusi vankila on valmis. Pelson vankilassa todettujen sisäilmaan vaikuttavien ongelmien vuoksi osa tiloista on ollut pois käytöstä. Uuden vankilan myötä henkilöstölle ja vangeille saadaan turvalliset ja terveelliset toimitilat.

Kuva: Linja Arkkitehdit Oy

Uuden vankilakonseptin mukainen

Vaalan uusi moderni vankila on suljettu vankila miehille. Sen suunnittelu perustuu uudistettuun vankilakonseptiin, joka on Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin perustuva toiminta- ja toimitilamalli.  Konsepti on kehitetty yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja Senaatin asiantuntijaverkoston kanssa ja sen tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta.

– Ensimmäinen konseptin mukainen vankila naisille avattiin Hämeenlinnassa vuonna 2020. Sieltä saatuja käyttökokemuksia on huomioitu Vaalan vankilan suunnittelussa, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Juha Keränen toteaa tiedotteessa.

Uuden vankilan tavoitteena on muun muassa mahdollistaa digitaalisen yhteiskunnan muutoksessa mukana pysymisen. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat hallita omaa päivätoimintaa, pitää yhteyttä omaisiin ja vankilahenkilökuntaan sekä opiskella.

– Asumisyksikköjen ja osastojen varustelun lähtökohtana on vankien tarpeet. Heille järjestettävät toiminnot painottuvat koulutus- ja kuntoutustoimintaan Rikosseuraamuslaitoksen strategian mukaisesti, erikoissuunnittelija Asko Miettinen Rikosseuraamuslaitoksesta sanoo.

Vankila-alueelle tulee myös kattavat ulkoilualueet, jotka tarjoavat hyvät mahdollisuudet liikuntaan ja esimerkiksi kaupunkiviljelyyn.

Mahdollisimman pieni hiilijalanjälki

Senaatti-kiinteistöt panostaa rakennuksen mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

Vankilan rakentamisessa painopisteinä ovat kiinteistökannan energiankulutuksen vähentäminen ja ympäristökuormituksen minimointi. Kiinteistöön tulee muun muassa maalämpöjärjestelmä ja rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit.

Vaalan uusi vankila

Aloitus:

heinäkuu 2021

Valmistuminen:

kevät 2024

Bruttoala:

9 500 m2

Urakkamuoto:

Jaettu urakka

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt Pohjois-Suomen alue

Rakennuttajakonsultti:

Ramboll CM Oy

Arkkitehti:

Linja Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelija:

Sweco Rakennetekniikka Oy

LVISA-suunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Maanrakennusurakoitsija:

Pyykkönen Yhtiöt Oy

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät SMARTista. Pyydä ilmainen esittely ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!